Pyszne i szybkie ciasto dla osób, które cenią prostotę jego wykonania a także bogaty i aksamitny słodki smak.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 puszka gotowej masy krówkowej
ok. 510g herbatników( ok 75 szt.) wychodzą 3 warstwy, każda po ok 25 herbatników.
400-500 ml słodkiej śmietanki 30-36%
2 opakowania śmietan-fiks
ok. 50-100g dowolnej czekolady
MASA BUDYNIOWA:
500 ml mleka
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
ok. 3/4 kostki masła
1.Przygotować masę budyniową.
1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając aby nie powstały grudki. Chwilę gotować (ok 1 min.) aż budyń zgęstnieje.Pozostawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
2.Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x24cm wyłożyć herbatnikami.
3.Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową , na nią ostatnią warstwę herbatników.
4.Ubić śmietankę ze śmietan- fiksami. Śmietankę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
5.Ciasto wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Porady
Budyń po ugotowaniu można przykryć folią aluminiową do ostygnięcia, wtedy nie zrobi nam się kożuch.
Komentarze