Placek bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu ponieważ nie trzeba go piec.
Składniki:
duża paczka ciemnych herbatników
mała paczka jasnych herbatników
paczka krakersów
budyń śmietankowy lub waniliowy
masa kajmakowa
bita śmietana lub śnieżka
migdały
margaryna
1.Masa budyniowa:
Gotujemy budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy do niej zimny budyń.
Wykonanie.
Na spodzie układamy ciemne herbatniki i kładziemy na nie masę budyniowa, następnie układamy jasne herbatniki i smarujemy je masą kajmakową. Na masie układamy krakersy i smarujemy je masą kajmakową i budyniową. Na wierzchu układamy ciemne herbatniki które smarujemy śnieżką i posypujemy migdałami.
Ciastka możemy nasączyć odrobinę alkoholem
Porady
najlepiej jest jeśli placek postoi przez noc, wtedy ciastka zmiękną
Komentarze