drożdżówka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

przepis mam od kuzyna

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • * 1 litr mleka
    * 60g drożdży
    * 1 kg mąki
    * szklanka cukru
    * 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    * jajko

    z podanych składników wychodzi 3 keksówki

Drożdżówka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do dużego garnka i delikatnie podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy rozgniecione z cukrem drożdże i mąki tak aby ciasto zrobiło się mniej więcej takie gęste jak na gofry. Ciasto zagniatamy tłuczkiem do ziemniaków, przykrywamy i odstawiamy na pół godz w ciepłe miejsce. Po tym czasie Dodajemy cukier, pokrojoną w kostkę czekoladę, jajko i resztę mąki dalej zagniatając je tłuczkiem i odstawiając na kolejne pół godziny. Następnie ciasto przelewamy do foremek i dalej odstawiamy na 15 min. Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni i pieczemy około godziny.

Porady

Ciasto możemy z wierzchu posmarować mlekiem. Możemy dadać go niego rodzynki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy