Drożdżówka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do dużego garnka i delikatnie podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy rozgniecione z cukrem drożdże i mąki tak aby ciasto zrobiło się mniej więcej takie gęste jak na gofry. Ciasto zagniatamy tłuczkiem do ziemniaków, przykrywamy i odstawiamy na pół godz w ciepłe miejsce. Po tym czasie Dodajemy cukier, pokrojoną w kostkę czekoladę, jajko i resztę mąki dalej zagniatając je tłuczkiem i odstawiając na kolejne pół godziny. Następnie ciasto przelewamy do foremek i dalej odstawiamy na 15 min. Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni i pieczemy około godziny.
Porady
Ciasto możemy z wierzchu posmarować mlekiem. Możemy dadać go niego rodzynki.
Komentarze