18-tkowa Pizza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pizza to ulubiony, domowy "fast food" jaki robię z moją najlepszą przyjaciółką Iwką, a żeby każda była oryginalna i wyjątkowa, pewnego razu po upieczeniu naszej popisowej pizzy, na środku ustawiłyśmy świeczki z naszych 18-tych urodzin, mimo tego, że 18 lat skończyłyśmy 6 lat temu, cudowne chwile :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
    -2 szklanki mąki pszennej
    - pół kostki drożdży
    - niecała szklanka letniej wody
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1 łyżeczka soli
    - 2 łyżki oleju
    Dodatki:
    - 1/2 piersi z kurczaka
    - 400 g pieczarek
    - papryka czerwona
    - 2 cebule
    - ketchup
    - 20-30 dag żółtego sera
    - przyprawa kebeb-gyros, suszona bazylia i oregano, sól, pieprz
    Dip czosnkowy (np. zamiast ketchupu):
    - 4 łyżki majonezu
    - 2 łyżki śmietany
    - 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

18-tkowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na pizzę:
    Do miski wsypać mąkę i sól, w drugim naczyniu rozdrobnić drożdże z cukrem, zalać letnią wodą, wymieszać i wlać do miski z mąką. Wszystko wymieszać łyżką, dodać olej, a następnie wyrobić ciasto. Ciasto należy włożyć do miski, przykryć czystką ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min.
  • 2. Pierś z kurczaka:
    Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, dokładnie oprószyć przyprawą kebab-gyros i obsmażyć.
  • 3. Pieczarki:
    Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym (ja ich nie obieram), pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka, posolić i zacząć smażyć na niewielkiej ilości oleju. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, a na końcu smażenia dodać suszone zioła. Cebulę z pieczarkami smażyć ok 8 min., aż grzyby puszą sok, który następnie należy odlać, żeby nie wniknął w ciasto.
  • 4. Dodatki do pizzy:
    Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
    Żółty ser starkować na dużych oczkach.
    Aby przygotować dip trzeba majonez, śmietanę dobrze wymieszać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (ząbek albo dwa, wedle własnych upodobań).
  • 5. Pizza:
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąka blat stołu lub stolnicę, rozwałkować na wymiar blaszki do pieczenia (ja piekę na kwadratowej blaszce z piekarnika). Formę posmarować odrobiną oleju i przełożyć na nią spód pizzy. Następnie ciasto posmarować ketchupem i posypać je suszonym oregano. Piekarnik rozgrzać do 180 st. i spód ciasta podpiec przez 10 min. Następnie wyłożyć na nie pieczarki, pierś z kurczaka i paprykę. Ponownie wstawić do piekarnika na 30-35 min (trzeba kontrolować kolor spodu ciasta). Na koniec pieczenia posypać pizze żółtym serem żeby ładnie się roztopił. Pizza gotowa, można podawać z w/w dipem czosnkowym lub z ulubionym sosem pomidorowym.

Porady

jak ciasto będzie mocno się kleiło można podsypać mąką i najlepiej wyrabiać je przez 8 minut na blacie, wtedy będzie gładkie i elastyczne. Pieczarek nie powinno się myć, bo chłoną dużo wody i tracą swój smak, dlatego należy oczyścić je ręcznikiem papierowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

Tort 18

4.5 (199 ocen)

Tort 18

renataszozda Tort na 18 Karoliny 3 godz.

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tort urodzinowy

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort na 18 urodziny

snack Urodzinowy tort dla dziewczyny 4 godz. 10 min

To może cię zainteresować