Żeberka z cebulą zapiekane w sosie brzoskwiniowo - pomidorowym.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min

Ten przepis mam od mojej mamy. Takie żeberka pierwszy raz podała na bożonarodzeniowym obiedzie. Nie da się ukryć, że zrobiły one furorę, a najbardziej smakowały mojemu narzeczonemu. W związku z tym właśnie dzisiaj na obiad zrobiłam takie żeberka. Udały się i były pyszne.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • -2-3 kg żeberek
    -słoiczek dżemu brzoskwiniowego
    -słoiczek ketchupu (tyle samo co dżemu)
    -2-3 duże cebule
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z cebulą zapiekane w sosie brzoskwiniowo - pomidorowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy na małe porcje, pojedyncze kosteczki (w zależności jakie są duże) doprawiamy obficie pieprzem i solą do smaku, następnie je obsmażamy. Między czasie cebulę kroimy w piórka. Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie na tę samą patelnię wkładamy cebulę i ją podsmażamy.
  • 2. W misce mieszamy dżem i ketchup, ketchupu możemy dać więcej niż dżemu, żeby sos nie był za słodki. Tak przygotowanym sosem zalewamy żeberka i cebulę. Naczynie zamykamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 1,5h-2h aż mięso będzie miękkie.

Porady

Żeberka będziemy piec w piekarniku, więc powinny mieć one dużo mięska.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować