1.Biszkopt:
Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, przestudzić, do masy jajecznej przesiać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. 2 prostokątne formy (30x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowane formy napełnić ciastem. Piec ok 25-30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu blaty przekroić na pół.
2.Krem: 1,2 litra mleka zagotować, pozostałe składniki kremu (oprócz masła) zmiksować i wylać na wrzące mleko, ugotować budyń, zimny utrzeć z masłem na krem. Z powstałego kremu odłożyć ok. szklankę i zabarwić ją na niebiesko.
Marcepan także zabarwić na niebiesko i ulepić z niego 2 róże oraz 2 kokardy.
3.Powstałe blaty ciasta nasączyć ponczem posmarować konfiturą oraz 3/4 białej masy, przykryć górnymi blatami, nasączyć.
Mleczne czekolady stopić w kąpieli wodnej. Jeden powstały blat tortu położyć na dużej tacy, a z drugiego blatu wykroić 1 i 8. Wszystkie elementy dokładnie posmarować resztą białego kremu.
Na górę prostokątnego tortu oraz 1 i 8 wylać roztopioną czekoladę, poczekać aż zastygnie. Boki trzech tortów posypać starta białą czekoladą.
4.Na prostokątnym torcie ułożyć 1 oraz 8. Udekorować marcepanowymi ozdobami oraz niebieskim kremem wyciskanym z cienkiej okrągłej końcówki szprycy cukierniczej.
Porady
Do dekoracji tortu można użyć innego barwnika oraz smaku i koloru czekolady.
Komentarze