Tort 18

4.5 (199 ocen)

  • 3 godz.

Tort na 18 Karoliny

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    18 jajek
    3 szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    4 opakowania waniliowego budyniu (proszek budyniowy po 40 gram każdy)
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:
    1,5 litra mleka
    3 proszki budyniowe na pół litra mleka każdy
    5 żółtek
    1,5 szklanki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    600 gram masła
    niebieski barwnik spożywczy
    marcepan (200 gram)
    konfitura malinowa (słoik ok. 400 gram)
    3 białe czekolady starte na tarce o dużych oczkach
    4 mleczne czekolady

    Poncz do nasączenia
    2 szklanki herbaty z cukrem i cytryną
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort 18 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, przestudzić, do masy jajecznej przesiać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. 2 prostokątne formy (30x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowane formy napełnić ciastem. Piec ok 25-30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu blaty przekroić na pół.
  • 2. Krem: 1,2 litra mleka zagotować, pozostałe składniki kremu (oprócz masła) zmiksować i wylać na wrzące mleko, ugotować budyń, zimny utrzeć z masłem na krem. Z powstałego kremu odłożyć ok. szklankę i zabarwić ją na niebiesko.
    Marcepan także zabarwić na niebiesko i ulepić z niego 2 róże oraz 2 kokardy.
  • 3. Powstałe blaty ciasta nasączyć ponczem posmarować konfiturą oraz 3/4 białej masy, przykryć górnymi blatami, nasączyć.
    Mleczne czekolady stopić w kąpieli wodnej. Jeden powstały blat tortu położyć na dużej tacy, a z drugiego blatu wykroić 1 i 8. Wszystkie elementy dokładnie posmarować resztą białego kremu.
    Na górę prostokątnego tortu oraz 1 i 8 wylać roztopioną czekoladę, poczekać aż zastygnie. Boki trzech tortów posypać starta białą czekoladą.
  • Tort 18 4. Na prostokątnym torcie ułożyć 1 oraz 8. Udekorować marcepanowymi ozdobami oraz niebieskim kremem wyciskanym z cienkiej okrągłej końcówki szprycy cukierniczej.

Porady

Do dekoracji tortu można użyć innego barwnika oraz smaku i koloru czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tort urodzinowy

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort na 18 urodziny

snack Urodzinowy tort dla dziewczyny 4 godz. 10 min

To może cię zainteresować