Zrobiony przeze mnie tort był jedną z walentynkowych niespodzianek dla mojego Męża, który jest głównym, domowym opiniotwórcą moich "kulinarnych eksperymentów".
1 godz. 30 min
Składniki:
Poncz do nasączenia ciasta: wystudzona herbata z odrobiną cytryny i cukru.
Biszkopt: 5 dużych jajek, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Pozostałe składniki: słoiczek powideł śliwkowych, opakowanie płatków migdała, opakowanie żelków z sokiem-serduszka, dwa opakowania gotowych kremów do tortu: śmietankowy i truskawkowy, mleko, margaryna.
"14 luty- tort dla niego" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukru. Dodawać po 1 żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy jajka się połączą dodawać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem lub wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą tortownice o wymiarach 24x7 cm.
Piec 30 min. w temp. 180 stopni C, do suchego patyczka.
2.Gdy biszkopt się piecze, my w tym czasie wysypujemy na patelnię płatki migdała i prażymy kilka minut, tak by lekko zbrązowiały, cały czas je mieszając. Po uprażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
3.Wyjmujemy upieczony biszkopt by ostygł. Z wystudzonego biszkoptu zdejmujemy delikatnie, palcami wierzchnią skórkę ciasta, następnie biszkopt kroimy dwa razy, tak by uzyskać trzy blaty biszkoptowe. Każdy blat biszkoptowy nasączamy przygotowanym, zimnym ponczem.
4.Krem: przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Najpierw ucieramy krem śmietankowy, a następnie truskawkowy.
5.Składamy tort: spodni blat biszkoptu smarujemy cienko powidłami śliwkowymi (ja wysmarowałam pół słoiczka), na powidła wykładamy połowę kremu śmietankowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym, na to następnie wykładamy pozostałą część kremu śmietankowego i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Wierzch tortu i boki smarujemy kremem truskawkowym, wygładzamy maczając w wodzie nóż/ packę do kremów. Boki obsypujemy uprażonymi płatkami migdała, a na wierzchu tortu układamy żelki- układ według uznania. Tak przygotowany tort odstawiamy w chłodne miejsce.
Komentarze