ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH

4.96 (175 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo pożywna i sycąca zupa.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ok. 6 wędzonych żeberek -1/2 kg
    2 marchewki
    1-2 łodygi selera naciowego
    1 korzeń pietruszki
    1-2 cebule
    2 - 3 ziemniaki
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    sól, pieprz
    słodka papryka mielona
    1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    szczypta chili
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.96 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1e5v76k 1. Żeberka zalać ok.3 litra wody, obgotować, wyciągnać z wywaru, przestudzić.Jarzyny pokroić w kostkę, marchewkę na plasterki, dodać do wywaru. Soczewicę przelać wodą, Gdy jarzyny będą już połmiękkie dodać soczewicę, gotować jeszcze ok 10-15 min (soczewica szybko sie rozgotowuje). Dodać przecier, doprawić solą, pieprzem, papryką, chili, można również ddać majeranku. Posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować