Zupa rybna z kulkami ryżowo-szpinakowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną włoszczyzną wraz z głową i kręgosłupem ryby zalać w garnku wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, imbir, doprawić solą do smaku. Ugotować wywar, który po ugotowaniu przecedzić prze sitko.
2.W międzyczasie ugotować ryż wg wskazówek na opakowaniu, ryż doprawić octem ryżowym i cukrem, odstawić do przestygnięcia. Umyty szpinak pokroić drobno i razem z ząbkiem czosnku przesmażyć na maśle klarowanym. Jak przestygnie dodać do przestudzonego ryżu, dokładnie wymieszać. Z masy ryżowo - szpinakowej formować kulki wielkości orzecha.
3.Na patelni z łyżką masła klarowanego przesmażyć posiekaną szalotkę, drugi ząbek czosnku, paprykę słodką, drobno pokrojona papryczkę chili, kurkumę.
4.Do przecedzonego wywaru dodać przesmażone przyprawy, gotować 5 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę filety ryb oczyszczone z ości, gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, zabielić śmietaną kremówką wg uznania.
5.Zupę podawać z wcześniej przygotowanymi kulkami ryżowo – szpinakowymi, posypać posiekaną kolendrą.
Porady
Do zupy można użyć innych ryb, ja akurat miałam szczupaka, a łososia to po prostu bardzo lubię. Świetnym dodatkiem też są krewetki.
Komentarze