Makaronem z klopsikami w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo lubię dania z makaronem, szybko się je przygotowuje i są smaczne.

  • 45 min

Składniki:

  • 300g makaronu świderki razowe
    Klopsiki:
    300g mięsa wołowego
    1 bułka kajzerka - namoczona
    1 jajko
    Mała gałązka rozmarynu drobno posiekanego
    1 łyżeczka startego imbiru
    1 ząbek czosnku zmiażdżonego
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    Sól, pieprz do smaku
    Tłuszcz do smażenia

    Sos:
    1 puszka pomidorów ( w sezonie świeże pomidory)
    200g pieczarek
    2 łodygi selera naciowego
    1 niewielka cebula
    Sól, pieprz do smaku
    2 – 3 łyżki oliwy lub oleju
    Parmezan do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaronem z klopsikami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodać dobrze odciśniętą bułkę, rozmaryn, imbir, czosnek, sól, pieprz do smaku i jajko. Mięso dokładnie wyrobić i uformować niewielkie klopsiki, które usmażyć ze wszystkich stron. W drugiej głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy oraz pieczarki, na końcu dodać pomidory, doprawić do smaku solą , pieprzem i dusić kilka minut. Usmażone klopsiki przełożyć do gorącego sosu pomidorowego chwilę podgotować.
    Ugotować makaron, przecedzić i przełożyć na talerze. Każdą porcję polać sosem pomidorowym z pulpetami, posypać startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować