Zapiekany kalafior czosnkowo - majonezowy (wegetariańskie)

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kalafior czosnkowo - majonezowy pod serowym przykryciem. Dobry zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior
    5 łyżek majonezu
    1 kostka knorr czosnkowa lub pół łyżeczki granulowanego czosnku
    150 g sera żółtego np. gouda
    sól
    pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Majonez Ser

Zapiekany kalafior czosnkowo - majonezowy (wegetariańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany kalafior  czosnkowo -  majonezowy 1. Kalafior umyć i podzielić na różyczki.
    Ser zetrzeć na dużych oczkach.
    Majonez wyłożyć do miseczki i dodać kostkę czosnkową lub czosnek granulowany. Doprawić pieprzem i solą.
    Różyczki kalafiora podgotować al-dente, następnie odcedzić. Każdą różyczkę maczać w majonezie i układać na wysmarowaną olejem formę do pieczenia.
    Na koniec posypać tarkowanym serem.
  • Zapiekany kalafior  czosnkowo -  majonezowy 2. Formę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30min. (aż ser się lekko zarumieni).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Czosnek Kalafior Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować