Kalafior czosnkowo - majonezowy pod serowym przykryciem. Dobry zarówno na ciepło jak i na zimno.
45 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 kalafior
5 łyżek majonezu
1 kostka knorr czosnkowa lub pół łyżeczki granulowanego czosnku
150 g sera żółtego np. gouda
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Zapiekany kalafior czosnkowo - majonezowy (wegetariańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior umyć i podzielić na różyczki.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.
Majonez wyłożyć do miseczki i dodać kostkę czosnkową lub czosnek granulowany. Doprawić pieprzem i solą.
Różyczki kalafiora podgotować al-dente, następnie odcedzić. Każdą różyczkę maczać w majonezie i układać na wysmarowaną olejem formę do pieczenia.
Na koniec posypać tarkowanym serem.
2.Formę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30min. (aż ser się lekko zarumieni).
Komentarze