Potrawa ta będzie ciekawym urozmaiceniem menu każdej rodziny. Ciekawe połączenie smaków sprawia, że świetnie smakuje i nadaje się na wiele różnych okazji.
1 godz. 50 min
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 6 średniej wielkości kiełbas,
- 5 średniej wielkości ogórków kiszonych,
- puszka kukurydzy,
- puszka fasoli,
- kostka ser żółtego 25 dag,
- 800g kwaśnej śmietany,
- 3 jajka,
- dowolne przyprawy i zioła,
- olej.
Zapiekanka na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać kiełbasę, dobrze przyprawić.
2. Ogórki pokroić w kostkę. Fasole i kukurydze odcedzić. Warzywa dodać do kiełbasy i podsmażać razem ok.15 min.
3. Blachę wysmarować olejem. Wyłożyć blachę ciastem francuskim(może lekko wystawać ponad blachę). Włożyć do rozgrzanego do 150˚C piekarnika i piec przez 10 min, pilnować by ciasto nie zaczęło rosnąć. Następnie wyjąć blachę.
4. Ser starować i wymieszać ze śmietana i jajkami, odrobinę posolić.
5. Do blachy z ciastem przełożyć warzywa z kiełbasą. Całość zalać równomiernie masą ze śmietany. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez 60 min.
Komentarze