Zapiekanka na cieście francuskim

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Potrawa ta będzie ciekawym urozmaiceniem menu każdej rodziny. Ciekawe połączenie smaków sprawia, że świetnie smakuje i nadaje się na wiele różnych okazji.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • - ciasto francuskie,
    - 6 średniej wielkości kiełbas,
    - 5 średniej wielkości ogórków kiszonych,
    - puszka kukurydzy,
    - puszka fasoli,
    - kostka ser żółtego 25 dag,
    - 800g kwaśnej śmietany,
    - 3 jajka,
    - dowolne przyprawy i zioła,
    - olej.
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zapiekanki

Zapiekanka na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka przed zalaniem masa śmietanową 1. 1. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać kiełbasę, dobrze przyprawić.
    2. Ogórki pokroić w kostkę. Fasole i kukurydze odcedzić. Warzywa dodać do kiełbasy i podsmażać razem ok.15 min.
    3. Blachę wysmarować olejem. Wyłożyć blachę ciastem francuskim(może lekko wystawać ponad blachę). Włożyć do rozgrzanego do 150˚C piekarnika i piec przez 10 min, pilnować by ciasto nie zaczęło rosnąć. Następnie wyjąć blachę.
    4. Ser starować i wymieszać ze śmietana i jajkami, odrobinę posolić.
    5. Do blachy z ciastem przełożyć warzywa z kiełbasą. Całość zalać równomiernie masą ze śmietany. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez 60 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować