Zapiekanka z łososiem na cieście francuskim

4.5 (190 ocen)

  • 40 min

Polecam zapiekankę z łososiem na cieście francuskim w sosie śmietanowym. Bardzo łatwo się ją przygotowuje, a jak smakuje ! Palce lizać.Białe wino świetnie się do tego dania nadaje. A może by tak na przyjęcie sylwestrowe zaserwować przyjaciołom?

  • 40 min

Składniki:

  • na 4-6 osób:
    ciasto francuskie - 1 opakowanie
    150 g wędzonego łososia
    100 g szynki wędzonej
    koperek, pieprz
    3 jajka
    5 łyżek śmietany 18%
    200 g sera cheddar
    sałata rzymska, pomidorki koktajlowe, ocet balsamiczny truflowy


Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z łososiem na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 2 1. Ciastem francuskim oblepić dno i boki formy do tarty. Obciążyć dno grochem lub ryżem, albo pokrywką.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.
    W misce wymieszać jaka ze startym serem i śmietaną, dodać koperek i pieprz. Wlać masę śmietanowo-serowo-jajeczną. na ciasto francuskie. Zapiekać ok. 20 minut w 180 st. do zrumienienia wierzchu.
  • zapiekanka 3 2. Podawać z sałatą rzymską i pomidorkami. Polać octem balsamicznym truflowym.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować