Wytrawna tarta dyniowa z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce połączyć suche składniki ciasta, po czym dodać oliwę i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Formę do tarty (średnica 23 cm) natłuścić, wyłożyć ą ciastem i wstawić do lodówki. Dynię oczyścić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ugotować na parze (ok. 20-25 minut). Przełożyć do miski, przestudzić. Oliwki pokroić w talarki. Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać przyprawy i wraz z oliwkami dodać do dyni. Dokładnie wymieszać, żeby powstała masa z jedynie lekko zachowaqnymi widocznymi kawałkami dyni. Schłodzone ciasto podpiec (ok. 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Masę dyniową przełożyć na ciasto, wyrównać wierzch i piec ok. 40 minut.
Porady
Tartę można podawać samą bądź w miksem ulubionych sałat.
Komentarze