Włoskie ciasteczka cantuccini

4.49 (172 ocen)

Ciasteczka robiłam z przepisu Pawła Małeckiego. Proste ciasteczka, które są bardzo twarde. We Włoszech są zwykle podawane po kolacji jako deser razem z toskańskim winem deserowym o nazwie Vin Santo (dosłownie ‘Święte wino’), ale inne, słodkie wino również do nich pasuje.

Składniki:

  • Składniki:
    • 250g mąki tortowej
    • 150g cukru trzcinowego
    • 5g proszku do pieczenia
    • 50g migdałów drobno posiekanych
    • 50g migdałów całych
    • skórka z 1 cytryny
    • 2 jaja
    • szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Włoskie ciasteczka cantuccini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na drobno posiekane migdały przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier, skórkę, jaja oraz całe migdały. Zagniatamy jednolitą masę i formujemy z niej wałek o średnicy ok 3-4cm i przekładamy na blaszkę (wyłożyłam ją papierem do pieczenia), a następnie pieczemy w 180'C ( z termo obiegiem) lub 190'C-200'C ( bez termo obiegu) i pieczemy przez ok 30 minut.
  • 2. Po tym czasie ostrożnie przekładamy wałek na deskę i kroimy (ostrym nożem) plastry o grubości ok 1,5cm. Układamy znów na blaszce i znów pieczemy przez 10-12 minut, w temperaturze 160'C (z termo obiegiem) lub 170'C-180'C (bez termo obiegu). Potem przewracamy ciasteczka na druga stronę i zapiekamy jeszcze 10-12 minut
  • 3. Można je jeść maczając w kawie lub winie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować