ciasteczka CANTUCCINI pyszne:)

0 (0 ocen)

  • 20 min

migdałowe włoskie ciasteczka świetne do deserów:) przepis znalazłam w internecie i od razu wypróbowałam:)

  • 20 min

Składniki:

  • 3 jajka

    175 g cukru (najlepiej trzcinowego)

    450 g mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    250 g migdałów (w całości, obranych) (ja dodałam zmielone płatki migdałowe i część zmielonych orzechów laskowych)
    kilka kropel aromatu migdałowego

    starta skorka i sok z połówki pomarańczy
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka cantuccini pyszne:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubijać w dużej misce tak długo, aż cukier rozpuści się całkowicie.

    Dodać utarta skórkę oraz sok z pomarańczy.

    Do wymieszanych jaj przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ze sobą, całość zagnieść, dosypując w razie potrzeby trochę mąki.
    Do zagniecionego ciasta dodać migdały.

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 175stopni

    Na posypanej mąką stolnicy uformować 4 lub 5 wałeczków, o średnicy około 5 cm. wałeczki położyć na blasze i piec w piekarniku przez około 35 minut.

    Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na chwilę by lekko przestygło. Następnie, wciąż jeszcze cieple ciasto pokroić ostrym nożem(najlepiej takim z ząbkami) na kawałeczki o szerokości mniej więcej 1 cm. pokrojone kawałki ponownie ułożyć na blasze i piec przez około 10 minut.

Porady

zamiast całych migdałow (których akurat nie miałam) wykorzystałampłatki migdałowei orzechy laskowe.to świetny dodatekdo deserów!! te ciasteczka można dośćdługo przechowywac w suchym miejscu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować