mostaccioli-włoskie ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis mojej włoskiej ulubienicy - Laury Vitale. Źródło: Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/mostaccioli-cookies/

  • 60 min

Składniki:

  • 3 niecałe szklanki mąki,
    1 i 1/4 szklanki cukru (w tym łyżka cukru waniliowego),
    1/2 szklanki ciepłej wody (nie musimy użyć całej!),
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżeczka sody,
    1/4 łyżeczki cynamonu,
    1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    skórka i sok z całej pomarańczy,
    skórka i sok z połowy cytryny

    jajko do posmarowania ciasteczek

    tabliczka czekolady plus łyżeczka oleju do rozpuszczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Mostaccioli-włoskie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać suche składniki, dodać sok i skórkę z cytrusów, a następnie stopniowo, po troszku dolewać wody - trzeba jej wlać tyle, aby ciasto było gładkie, niezbyt klejące i dało się zagnieść w kulkę. Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na delikatnie posypanym mąką blacie i wykrawać nożem ciastka w kształcie rombu (na przykład metodą jak na kluski leniwe) - ciastka mogą wtedy stracić trochę kształt, ale można go poprawić palcami, nie muszą być idealne. Smarujemy je jajkiem wymieszanym z odrobiną wody i pieczemy w temp. 180 stopniach przez około 18 minut lub do czasu, aż będą złote. Po wystudzeniu smarujemy rozpuszczoną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować