3 niecałe szklanki mąki,
1 i 1/4 szklanki cukru (w tym łyżka cukru waniliowego),
1/2 szklanki ciepłej wody (nie musimy użyć całej!),
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody,
1/4 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
skórka i sok z całej pomarańczy,
skórka i sok z połowy cytryny
jajko do posmarowania ciasteczek
tabliczka czekolady plus łyżeczka oleju do rozpuszczenia
Mostaccioli-włoskie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać suche składniki, dodać sok i skórkę z cytrusów, a następnie stopniowo, po troszku dolewać wody - trzeba jej wlać tyle, aby ciasto było gładkie, niezbyt klejące i dało się zagnieść w kulkę. Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na delikatnie posypanym mąką blacie i wykrawać nożem ciastka w kształcie rombu (na przykład metodą jak na kluski leniwe) - ciastka mogą wtedy stracić trochę kształt, ale można go poprawić palcami, nie muszą być idealne. Smarujemy je jajkiem wymieszanym z odrobiną wody i pieczemy w temp. 180 stopniach przez około 18 minut lub do czasu, aż będą złote. Po wystudzeniu smarujemy rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze