Włoski omlet z pomidorami,cebulą i bazylią

4.51 (184 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

We Włoszech jest to danie główne, lub dodatek do niego, u nas z pewnością zasmakuje wszystkim na śniadanie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - średniej wielkości cebula: 1 sztuka
    - pomidory (świeże, lub z puszki): 25 dekagramów
    - posiekana bazylia: 3 łyżki
    - świeżo starty parmezan: 3 łyżki
    - oliwa: 4 łyżki
    - sól pieprz ( do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Włoski omlet z pomidorami,cebulą i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgarzać połowę oliwy, wrzucić drobno posiekaną cebulkę,zeszklić.
  • 2. Pomidory posiekać, dodać je do zeszklonej cebuli. Zmniejszyć płomień, odparować ponad 1/3 soku.
  • 3. Wrzucić bazylię, zdjąć patelnię z ognia (nie wolno bazylii podsmażać w zbyt wysokiej temperaturze,ponieważ nabierze gorzkiego smaku).
  • 4. W misce ubić jajka. Dodać ser, pomidory przesmażone z cebulą i bazylia. Doprawić, dobrze wymieszać. Postawić patelnię z powrotem na dużym ogniu, wlać resztę oliwy, ROZGRZAĆ!
  • 5. Wylać na patelnię jajka z pomidorami, zmniejszyć płomień do minimum, przykryć pokrywką. Podsmażać, aż się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować