Jestem miłośniczką ziemniaków, kartofli, pyrów, gruli,... zwał jak zwał.
Ziemniak jest dla mnie bardzo wdzięcznym produktem, bardzo polskim, ale ja osobiście nie miałam na niego pomysłów. Ziemniaki w 1000 odsłonach marzą mi się na moim stole.
Traktujemy ziemniaki po macoszemu, bo ot co- jako dodatek do zupy, do obiadu jako zapychacz, frytki, placki, kopytka... i na tym tyle. Standardy Polskiej kuchni jakie ja znam bardzo ograniczają królowanie ziemniaka na stole. A przecież można z nich wyczarować takie pyszne dania.
Ziemniak jest ogólnodostępny, tani, dobry i sycący.
To były moje już kolejne warsztaty z Polska Gotuje, tym bardziej się ucieszyłam, że ziemniaczane.
W Restauracji Filmowej na ulicy Siennej mieliśmy okazję spróbować dań z ziemniaków. Było ich 6 i kilka podbiło moje podniebienie.
6 wspaniałych potraw z ziemniaków, niektórych wcześniej nie znałam, inne były unowocześnione i podane w niestandardowy sposób m.in. zupa grzybowa ze wspaniałą różą z ziemniaków, pierogi z farszem buraczano- ziemniaczanym, knedle na słodko z obłędnym sosem z suszonych owoców i orzechów.
W niedzielę poznałam tajniki przygotowania ich.
I jeszcze kilka słów o Restauracji Filmowej. Piękna, subtelna i elegancja restauracja. Urzekły mnie zdjęcia na ścianach oraz sama osoba pani Ewy właścicielki. Do restauracji ciężko trafić, chociaż jest rzut beretem od Dworca Centralnego. Serwują w niej kuchnie Polską.
A co gotowalismy ziemniaczanego:
- Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami podane z sosem z suszu owocowego
- Babka ziemniaczana z grzybami i sosem z kwaśnej śmietany
- Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki
- Śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z cytryną i rozmarynem na fasolce szparagowej zapiekanej z bekonem
- Krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera
- Ziemniaczano- buraczane pierogi z Ricottą
Komentarze