Walentynkowe słodkości walentynkowe słodkości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować formę na muffinki (12) i blaszkę na ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem i narysować kołka o średnicy 4 i 6 cm.
Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski. W drugiej misce ubić masło na krem, dodać cukier i cukier waniliowy, po jednym jajku. (Ja dodałam tylko żołtka, a białka ubiłam oddzielnie z 2 łyżkami cukru). Do maślanki dodać czerwony barwnik, zamieszac.
Do masy jajecznej dodawać na przemian makę i maślankę z barwnikiem. Jako pierwsza zacząć dodawać mąkę i skonczyć również na mące.
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę i wymieszać. Powstałą pianę dodać do ciasta. Jesli ciasto jest za gęste dodać trochę maślanki, a gdy za rzadkie trochę mąki. ciasto nie powinno się rozlewać jak nałożymy je na blaszkę.
Napelnić papilotki muffinek do 2/3 wysokosci i piec 25 min w 190°. Następnie rozprowadzić ciasto na narysowanych kołkach. Mi wyszło 12 ciasteczek - 4 cm ( jedna blaszka ) i 8 ciasteczek 6 cm( druga blaszka). Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Całkowicie ostudzić.
Masa kremowa na 6 cupcakes i 10 przekladanych ciasteczek.
Ubić śmietanę z cukrem, jak osiagniemy konsystencję ciasta nalesnikowego dodać porcjami mascarpone a potem likier i ubic do odpowiedniej konststencji.
Zostawić babeczki w papilotkach, poczekać aż ostygną, ja je zrobiłam wieczorem a skonczyłam rano. Każdą babeczkę udekorować masą kremową według gustu. Z kilku ciasteczek wyciąć serduszka, inne pozostawić okrągłe. Między dwa ciasteczka rozprowadzić szprycą krem. Posypać cukrem pudrem lub czerwonymi okruszkami.
Komentarze