Walentynkowe słodkości Walentynkowe słodkości

4.5 (148 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Polecam oryginalny smak tego deseru- kakaowy z kremem śmietankowym..., wszystko ukryte w czerwonym kolorze...

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CZERWONY BARWNIK W ZELU:
    - mąka pszenna luksusowa: 250 gramów
    - mąka krupczatka: 50 gramów
    - cukier - ciasto: 170 gramów
    - kakao w proszku: 30 gramów
    - jajka cale: 2 sztuki
    - masło: 170 gramów
    - maślanka: 220 mililitrów
    - cukier waniliowy (całe opakowanie): 1 opakowanie
    - ocet winny biały: 1 łyżka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - czerwony barwnik w żelu: 0.5 łyżeczki
    - skórka cytrynowa: 0.5 łyżeczki
    - mascarpone: 250 gramów
    - śmietana 36%: 250 mililitrów
    - cukier puder: 3 łyżki
    - likier: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Walentynkowe słodkości walentynkowe słodkości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować formę na muffinki (12) i blaszkę na ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem i narysować kołka o średnicy 4 i 6 cm.
    Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski. W drugiej misce ubić masło na krem, dodać cukier i cukier waniliowy, po jednym jajku. (Ja dodałam tylko żołtka, a białka ubiłam oddzielnie z 2 łyżkami cukru). Do maślanki dodać czerwony barwnik, zamieszac.
    Do masy jajecznej dodawać na przemian makę i maślankę z barwnikiem. Jako pierwsza zacząć dodawać mąkę i skonczyć również na mące.
    Do szklanki wlać ocet, dodać sodę i wymieszać. Powstałą pianę dodać do ciasta. Jesli ciasto jest za gęste dodać trochę maślanki, a gdy za rzadkie trochę mąki. ciasto nie powinno się rozlewać jak nałożymy je na blaszkę.

    Napelnić papilotki muffinek do 2/3 wysokosci i piec 25 min w 190°. Następnie rozprowadzić ciasto na narysowanych kołkach. Mi wyszło 12 ciasteczek - 4 cm ( jedna blaszka ) i 8 ciasteczek 6 cm( druga blaszka). Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Całkowicie ostudzić.

    Masa kremowa na 6 cupcakes i 10 przekladanych ciasteczek.

    Ubić śmietanę z cukrem, jak osiagniemy konsystencję ciasta nalesnikowego dodać porcjami mascarpone a potem likier i ubic do odpowiedniej konststencji.
    Zostawić babeczki w papilotkach, poczekać aż ostygną, ja je zrobiłam wieczorem a skonczyłam rano. Każdą babeczkę udekorować masą kremową według gustu. Z kilku ciasteczek wyciąć serduszka, inne pozostawić okrągłe. Między dwa ciasteczka rozprowadzić szprycą krem. Posypać cukrem pudrem lub czerwonymi okruszkami.
  • 2.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować