Udka z ryżem i warzywami

4.78 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Z kuchnią jestem związana zawodowo. W pracy gotuję dla 400 osób, a w domu przygotowuję posiłki tylko dla dwojga. Bardzo to lubię.

Składniki:

  • ● 1,5 kg udek z kurczaka
    ● 1,5 szklanki ryżu
    ● 2-3 marchewki
    ● pietruszka
    ● cebula lub por
    ● 4 szklanki wody
    ● 2 drobiowe kostki bulionowe
    ● przyprawa do kurczaka
    ● łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.78 (199 ocen)

Udka z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, osuszamy,
    posypujemy przyprawą i wkładamy
    do lodówki na ok. 3 godziny.
    Kostki bulionowe rozpuszczamy
    w przegotowanej
    gorącej wodzie.
  • 2. Marchewki i pietruszkę obieramy,
    myjemy i ścieramy na
    tarce o dużych oczkach. Cebulę
    kroimy w kostkę i szklimy.
    Warzywa mieszamy w misce,
    dodajemy surowy ryż.
  • Udka z ryżem i warzywami 3. Ryż z warzywami rozkładamy
    na blasze do pieczenia, na
    wierzchu układamy udka, ściśle
    jedno obok drugiego. Polewamy
    bulionem. Przykrywamy
    folią aluminiową. Wstawiamy
    do piekarnika rozgrzanego do
    temperatury 180 C i zapiekamy
    1,5 godziny. Pod koniec
    pieczenia folię zdejmujemy. Danie
    jest gotowe, gdy udka są
    zrumienione, nadmiar płynu odparował,
    a ryż jest sprężysty.

Porady

● Surowy ryż możemy najpierw podsmażyć na patelni razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Wchłonie tłuszcz, będzie smaczniejszy i nie rozklei się podczas pieczenia. ● Potrawę można również zapiec w naczyniu żaroodpornym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Wybierz też inne przepisy na dania z ryżem

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować