TORTY IMIENINOWE 2

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Torty na imieniny. Takie torty robiłam dwa jednocześnie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na 2 torty:
    1/
    biszkopt biały:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -2 łyżeczki proszku do piecz.
    2/
    biszkopt czekoladowy:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3 budynie czekoladowe
    -1 łyżka mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.
    3/
    biszkopt orzechowy:
    -6 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -7 łyżek maki tortowej
    -4 łyżki mąki ziemniaczanej
    -120 g. mielonych orzechów
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4/
    -1 słoik drylowanych wiśni
    5/
    krem czekoladowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 gorzka czekolada(100g)
    -1 Śnieżka
    -1 jogurt grecki (400g)
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    6/
    krem alpejski:
    -1 puszka masy krówkowej
    -500 ml. śmietanki 30%
    -3 śmietan-fixy
    -10 bezików
    7/
    krem śmietankowo-mleczny:
    -500 ml.śmietanki 30 % -3 łyżki do czekolady
    -530 g. mleka skondensowanego, słodzonego
    -2 Śnieżki
    -250 g. serka Mascarpone
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody
    8/
    -1 gorzka czekolada-na rozetki
    -3 łyżki śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Bezy

Torty imieninowe 2 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/biszkopt jasny- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek i ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem.
    Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy 30 cm.z papierem do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok. 25 min.170*.

    2/biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką.
    Wylać do do takiej samej tortownicy, jak biszkopt biały. Piec ok. 25 min. w 175*.

    3/biszkopt orzechowy-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łyżką. Na koniec wmieszać mielone orzechy. Wylać do do takiej samej tortownicy, jak poprzednie biszkopty. Piec ok. 25 min. w 175*.

    4/Każdy biszkopt przekroić na dwa krążki.Krążki białego biszkoptu włożyć do tortownic, stroną przekrojoną do góry. Nasączyć sokiem z wiśni.
  • 2. krem 1-Czekoladę wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą.Ostudzić i schłodzić w lodówce z pół godziny.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę czekoladową i ubić ze Śnieżką.Ubijając dodawać po kopiastej łyżce jogurtu. Potem dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Podzielić na pół i każdą część wyłożyć na biszkopt w tortownicy.Odsączone wiśnie rozsypać na dwie tortownice.Przykryć biszkoptami orzechowymi i je nasączyć.
  • 3. krem 2-Śmietankę ubić z śmietan-fixami. Dodawać po łyżce masy krówkowej i zmiksować.Skruszyć beziki i wymieszać.Wyłożyć na biszkopty orzechowe.Przykryć czekoladowymi, te nie nasączać.

    krem 3-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę i mleko skondensowane ubić ze Śnieżkami, dodając serek.Odłożyć 1/4 na rozetki. Teraz dodać żelatynę i krótko zmiksować.Podzielić na pół i każdą rozsmarować na całym torcie.
    Czekoladę wraz z 3 łyżkami śmietanki, rozpuścić nad para i ostudzić do letniego. Dodać do pozostawionego kremu i zmiksować.Z niego zrobić rozetki na tortach.Ozdobić w/g własnego gustu i schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Orzechy Serek Wiśnie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować