Torty imieninowe 2 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/biszkopt jasny- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek i ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem.
Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy 30 cm.z papierem do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok. 25 min.170*.
2/biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką.
Wylać do do takiej samej tortownicy, jak biszkopt biały. Piec ok. 25 min. w 175*.
3/biszkopt orzechowy-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łyżką. Na koniec wmieszać mielone orzechy. Wylać do do takiej samej tortownicy, jak poprzednie biszkopty. Piec ok. 25 min. w 175*.
4/Każdy biszkopt przekroić na dwa krążki.Krążki białego biszkoptu włożyć do tortownic, stroną przekrojoną do góry. Nasączyć sokiem z wiśni.
2.krem 1-Czekoladę wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą.Ostudzić i schłodzić w lodówce z pół godziny.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę czekoladową i ubić ze Śnieżką.Ubijając dodawać po kopiastej łyżce jogurtu. Potem dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Podzielić na pół i każdą część wyłożyć na biszkopt w tortownicy.Odsączone wiśnie rozsypać na dwie tortownice.Przykryć biszkoptami orzechowymi i je nasączyć.
3.krem 2-Śmietankę ubić z śmietan-fixami. Dodawać po łyżce masy krówkowej i zmiksować.Skruszyć beziki i wymieszać.Wyłożyć na biszkopty orzechowe.Przykryć czekoladowymi, te nie nasączać.
krem 3-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę i mleko skondensowane ubić ze Śnieżkami, dodając serek.Odłożyć 1/4 na rozetki. Teraz dodać żelatynę i krótko zmiksować.Podzielić na pół i każdą rozsmarować na całym torcie.
Czekoladę wraz z 3 łyżkami śmietanki, rozpuścić nad para i ostudzić do letniego. Dodać do pozostawionego kremu i zmiksować.Z niego zrobić rozetki na tortach.Ozdobić w/g własnego gustu i schłodzić w lodówce.
Komentarze