Tort małej królewny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dzielimy ciasto na 2 części (ja zazwyczaj robię kolorowe biszkopty dlatego do jednego biszkopta dodaje np. kakao a do drugiego odrobinę barwnika np. czerwonego) i rozlewamy na 2 prostokątne blaszki. Pieczemy w 180 stopniach. Po przestudzeniu wykrawamy po 2 koła z każdego z biszkoptów tak aby miały odpowiednio ok. 22, 20, 18 oraz 16 cm (ja wykrawam nożem od różnych talerzy lub miseczek).
2.masa: z 1/2 l mleka odlewamy ok. pół szklanki resztę zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy mąkę, cukier waniliowy i zwykły oraz żółtka. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy naszą mieszankę i mieszamy aż to zgęstnienia i studzimy. Masło miksujemy aż zrobi się puszyste, później dodajemy po łyżce naszego zimnego kremu aż do połączenia. przełożenie ciasta: dzielimy krem na 4 części i układamy największy placek na spodzie, smarujemy kremem przykrywamy kolejnym plackiem. Powtarzamy tę czynność aż do przykrycia tortu najmniejszym plackiem. Nasz powstały tort należy wykroić tak aby wyglądał jak "kopuła". Kiedy go wykroimy smarujemy cienko go całego zewnątrz masą i wstawiamy do lodówki.
3.masa cukrowa: do zimnej wody dodajemy żelatynę i odstawiamy na kilka minut aby spęczniała. Kiedy się to stanie dodajemy glukozę i podgrzewamy cały czas mieszając (nie możemy doprowadzić do zagotowania). Kiedy składniki się połączą mieszamy całość z cukrem pudrem i wyrabiamy jak ciasto. Później dzielimy masę na mniejsze kawałki i dodajemy barwniki. Akurat u mnie suknia jest różowo biała. Masę rozwałkowujemy (najlepiej na czystym blacie posypanym mąką ziemniaczaną) i pokrywamy nią schłodzony tort. Kiedy już to zrobimy delikatnie wbijamy tułów lalki.
Porady
do masy możemy dodać posiekaną czekoladę deserową, żelki misie lub świeże owoce
Komentarze