Tort małej królewny

4 (1 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort w kształcie lalki to prosty sposób na urozmaicenie urodzin dla małych dziewczynek.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    7 jaj
    szklanka cukru kryształu
    szklanka mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    masa:
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 kostki masła
    masa cukrowa:
    70 ml wody
    3 łyżeczki żelatyny
    opakowanie glukozy
    ok. 800g cukru pudru
    barwniki
    do dekoracji:
    srebrne kryształki
    odrobina masy pozostałej z przełożenia placków
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort małej królewny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dzielimy ciasto na 2 części (ja zazwyczaj robię kolorowe biszkopty dlatego do jednego biszkopta dodaje np. kakao a do drugiego odrobinę barwnika np. czerwonego) i rozlewamy na 2 prostokątne blaszki. Pieczemy w 180 stopniach. Po przestudzeniu wykrawamy po 2 koła z każdego z biszkoptów tak aby miały odpowiednio ok. 22, 20, 18 oraz 16 cm (ja wykrawam nożem od różnych talerzy lub miseczek).
  • 2. masa: z 1/2 l mleka odlewamy ok. pół szklanki resztę zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy mąkę, cukier waniliowy i zwykły oraz żółtka. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy naszą mieszankę i mieszamy aż to zgęstnienia i studzimy. Masło miksujemy aż zrobi się puszyste, później dodajemy po łyżce naszego zimnego kremu aż do połączenia. przełożenie ciasta: dzielimy krem na 4 części i układamy największy placek na spodzie, smarujemy kremem przykrywamy kolejnym plackiem. Powtarzamy tę czynność aż do przykrycia tortu najmniejszym plackiem. Nasz powstały tort należy wykroić tak aby wyglądał jak "kopuła". Kiedy go wykroimy smarujemy cienko go całego zewnątrz masą i wstawiamy do lodówki.
  • 3. masa cukrowa: do zimnej wody dodajemy żelatynę i odstawiamy na kilka minut aby spęczniała. Kiedy się to stanie dodajemy glukozę i podgrzewamy cały czas mieszając (nie możemy doprowadzić do zagotowania). Kiedy składniki się połączą mieszamy całość z cukrem pudrem i wyrabiamy jak ciasto. Później dzielimy masę na mniejsze kawałki i dodajemy barwniki. Akurat u mnie suknia jest różowo biała. Masę rozwałkowujemy (najlepiej na czystym blacie posypanym mąką ziemniaczaną) i pokrywamy nią schłodzony tort. Kiedy już to zrobimy delikatnie wbijamy tułów lalki.

Porady

do masy możemy dodać posiekaną czekoladę deserową, żelki misie lub świeże owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować