KREM RAFFAELLO
0,5 L śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
200 g białej czekolady
100 ml likieru kokosowego
cukier wanilinowy
100 g wiórków kokosowych
100 g migdałów
łyżeczka żelatyny
Tort "małej mi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy do której przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni (termoobieg) bez 190 stopni do momentu "suchego patyczka". Z upieczonego biszkoptu wycinamy dwa kółka o średnicy tortownicy.
2.KREM RAFFAELLO
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, mascarpone ucieramy z cukrem wanilinowym, a czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Czekoladę stopniowo łączymy z mascarpone, po czym "wkręcamy" ubitą śmietanę i wlewamy likier. Do powstałej masy dodajemy wiórki i zmiksowane migdały oraz rozpuszczoną żelatynę.
3.Biszkopt wkładamy do tortownicy i na przemian przekładamy kremem. Dekorujemy całość wiórkami kokosowymi. Ja użyłem ponadto Raffaello oraz gotowych ozdób. Wkładamy do lodówki na parę godzin a najlepiej na noc.
Komentarze