• 40 min

Jest to tort na 50-lecie urodzi mojej mamci

  • 40 min

Składniki:

  • biszkopt 2 szt.
    porcja na 1 biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki tortowej
    1/3 szkl. mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
    1 łyżką oleju
    krem z chałwą:
    2 żółtka
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szkl. mleka
    1 kostka masła
    100 g chałwy
    krem maślany:
    100 g białek
    200 g cukru pudru
    300 g masła
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę dodawać cukier oraz cukier waniliowy, do piany dodać żółtka, oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, olej i barwnik. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni. Biszkopty studzimy przekrawamy na na pół.
    krem z chałwą: żółtka miksujemy z cukrem, mąką dodajemy mleko i gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy ostudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Masą smarujemy krążki ciasta i układamy jeden na drugim.
    krem maślany: białka ubijamy widelcem lub rózgą z szczyptą soli nad kąpielą wodną, dodajemy cukier puder ma powstać biała sztywna masa, sprawdzamy czy cukier się rozpuścił biorąc odrobinę masy pomiędzy palcami. Masę ostudzić i ucierać mikserem około 10 minut po czym dodawać pokrojone w kostkę masło, ucierać do chwili otrzymania puszystego kremu. Kemem posmarować cały tort z wierzchu, ozdabiać szpryćą.

Porady

Składniki na krem maślany muszą mieć temperaturę pokojową, można go barwić barwnikami oraz dodać swój ulubiony aromat

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort Mikołaja1

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort Mikołaja

Elisa Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy nim najbliższych. 4 godz.

To może cię zainteresować