Szynka w galarecie ze szparagami

4.48 (189 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Danie, to przyrządzałem na święta, każdemu oczywiście smakuje co lubi garmażerkę.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Szparagi konserwowe pół słoika,
    żelatyna z przyprawami 1 paczka (na 1 litr wody lub wywaru),
    Szynka wieprzowa gotowana 6 plastrów,
    Majonez 3 łyżki,
    woda 800 ml,
    pietruszka nać do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Szynka w galarecie ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na samym początku musimy ugotować żelatyne, opakowanie rozpuszczam w zagotowanej wodzie i pozostawiam do wystygniecia.
    2.Na każdy plaster szynki układam jeden lub dwa szparagi i zawijam, tak robię z każdym kolejnym plastrem, układam na półmisek czy paterę.
    3. Każdą zawiniętą szynkę dekoruję rękawem cukierniczym majonezem jak na zdjęciu, dekoruję resztę pietruszka czy czym wolicie.
    4. Na koniec też rękawem wylewam na pół ściętą żelatynę na szynkę i odstawiam do lodówki do całkowitego ściągnięcia się żelatyny.

Porady

Jeśli opakowanie żelatyny jest na 1 litr wody czy wywaru, to daję wody zawszę trochę mniej, pewność, że się sciągnie szybciej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować