Szybki piernik alpejski

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki, smaczny, zawsze się udaje :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram miękkiego masła
    szklanka cukru
    6 jaj
    400 gram płynnego miodu
    6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany (18%)
    3,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki gorzkiego kakao
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    szczypta soli
    ok. 500-600 gram powideł śliwkowych
    POLEWA:
    0,5 kostki margaryny
    0,5 szklanki cukru
    4 łyżki mleka
    4 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Szybki piernik alpejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodawać kolejno po jednym żółtku, miód i śmietanę. Suche składniki: mąkę, kakao, sodę i przyprawę połączyć w drugim naczyniu. Wsypać do pierwszej miski, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 26x36 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w 180º C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe odstawić do ostudzenia. Zimne przekroić na dwa blaty i przełożyć powidłami.

    POLEWA:
    Wszystkie składniki wrzucamy do garnka o grubym dnie, mieszamy cały czas, aż składniki się połączą i lekko zagotują. Gotową polewę wylewamy na piernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować