Szybki piernik alpejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodawać kolejno po jednym żółtku, miód i śmietanę. Suche składniki: mąkę, kakao, sodę i przyprawę połączyć w drugim naczyniu. Wsypać do pierwszej miski, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 26x36 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w 180º C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe odstawić do ostudzenia. Zimne przekroić na dwa blaty i przełożyć powidłami.
POLEWA:
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka o grubym dnie, mieszamy cały czas, aż składniki się połączą i lekko zagotują. Gotową polewę wylewamy na piernik.
Komentarze