Babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo szybka i idealna na Wielkanocny stół.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    6 jaj
    ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki mąki krupczatki
    1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru
    4 łyżki majonezu
    kakao

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB WYKONANIA:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i kolejne składniki. Ciasto dzielimy na większą część białą i mniejszą do której dodajemy kakao. Wylewamy białą część ciasta na formę do babki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, a następnie wylewamy część ciemną ciasta.
    Pieczemy w 180ºC przez ok. 50 min. Babkę możemy wg uznania posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę.

Porady

Można też zamiast jednej dużej babki zrobić kilkanaście babeczek w małych foremkach z tego samego ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy