Idealna na obiad dla rodziny bądź spotkanie ze znajomymi.
50 min
Składniki:
SKŁADNIKI:
400 gram makaronu (świderki bądź muszelki wg upodobania)
Kiełbasa z laski (3 laski)
600 gram pieczarek
1 duża cebula
1 duża papryka czerwona
1 puszka kukurydzy konserwowej
Ketchup
Ser żółty
Olej
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB WYKONANIA:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kiełbasę i cebule pokroić w kostkę, pieczarki w talarki i wszystko przesmażyć na patelni z niewielką ilością oleju przez ok. 15 – 20 minut. Paprykę pokroić w kostkę a kukurydzę odcedzić
Zawartość patelni dzielimy na dwie części i do naczynia żaroodpornego układamy następująco warstwami:
- połowa zawartości z patelni
- połowa makaronu (warstwę makaronu polewamy ketchupem)
- paprykę
- kukurydzę
- makaron (polewamy ketchupem)
- drugą część z patelni
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut w temp 180 stopni, następnie posypujemy zapiekankę startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
Komentarze