Zapiekanka makaronowa

4.48 (159 ocen)

  • 50 min

Idealna na obiad dla rodziny bądź spotkanie ze znajomymi.

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    400 gram makaronu (świderki bądź muszelki wg upodobania)
    Kiełbasa z laski (3 laski)
    600 gram pieczarek
    1 duża cebula
    1 duża papryka czerwona
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    Ketchup
    Ser żółty
    Olej
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB WYKONANIA:
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kiełbasę i cebule pokroić w kostkę, pieczarki w talarki i wszystko przesmażyć na patelni z niewielką ilością oleju przez ok. 15 – 20 minut. Paprykę pokroić w kostkę a kukurydzę odcedzić
    Zawartość patelni dzielimy na dwie części i do naczynia żaroodpornego układamy następująco warstwami:
    - połowa zawartości z patelni
    - połowa makaronu (warstwę makaronu polewamy ketchupem)
    - paprykę
    - kukurydzę
    - makaron (polewamy ketchupem)
    - drugą część z patelni
    Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut w temp 180 stopni, następnie posypujemy zapiekankę startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować