Sypana szarlotka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Gotowa w kilka chwil

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka kaszy manny
    szklanka cukru
    15 dag masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Sypana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200*C, formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułka tartą.
    Kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, podzielić na 3 części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z cynamonem. Tortownicę o średnie wielkości lub zwykłą blaszkę wysmarować grubo masłem (odstawić trochę masła na później) . Wsypać jedn ą część produktów na spód blaszki, przykryć połową jabłek, następnie wyłożyć 2 część produktów (trochę zostawić na koniec). Następnie rozłożyć pozostałe jabłka i resztę mieszanki. Na wierz ułożyć wiórki pozostawionego wcześniej masła. Piec ok. 60 min. w nagrzanym piekarniku, po upieczeniu ciasto ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować