Strucla drożdżowa z jabłkami

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Strucla jest pyszna, a ponadto nadaję się dla wegan i alergików gdyż nie zawiera mleka ani jaj.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 30 dag drożdży
    1 szkl wody lub mleka roślinnego
    3 łyżki cukru
    3 szkl mąki, pszennej i razowej żytniej pól na pół
    szczypta soli
    1/4 szkl oleju, np. słonecznikowego lub rozpuszczonego oleju kokosowego
    3 łyżki mielonego siemienia lnianego
    2 łyżki mielonego sezamu

    Na nadzienie:
    4 jabłka
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    odrobina wody
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Strucla Desery

Strucla drożdżowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, wody lub mleka i cukru przygotuj zaczyn, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Do mąk, soli, oleju, sezamu i siemienia dodaj zaczyn i wyrabiaj ok. 5 minut.
    Odstaw ciasto w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość, na ok. 1 godzinę.
  • 3. Czekając, aż ciasto urośnie przygotuj nadzienie jabłkowe. Umyte i obrane jabłka pokrój na małe kawałki, wrzuć do rondla, dodaj cukier, cynamon i wodę. Gotuj aż do miękkości, aby odparować cały płyn.
  • 4. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj równomiernie nadzieniem. Zwiń w roladę, którą następnie przekrój wzdłuż na pół. Przełóż na natłuszczoną blachę, zlep końce rolad i zawiń warkocz. Zostaw w cieple do wyrośnięcia na 20 min.
    Piecz w 170 st C przez 30 minut.

Porady

Strucla najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

image-0q7et49

To może cię zainteresować