Makaron zawsze sprawdza się w takiej sytuacji a jeśli trzymacie na czarną godzinę w szafce puszkę tuńczyka i słoiczek kaparów ( w mojej kuchni podstawowe must have )- obiad, kolację czy też nocną strawę macie z głowy
15 min
Składniki:
Opakowanie pełnoziarnistego makarony spaghetti
Puszka tuńczyka w sosie własnym
1 ząbek czosnku
½ papryczki chilli
3 łyżeczki kaparów
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Sól, pieprz
Spaghetti z tuńczykiem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W salaterce mieszamy tuńczyka, z posiekanym w drobną kosteczkę czosnkiem i papryczką chilli. Dodajemy odsączone kapary, posiekaną miętę wlewamy oliwę i całość starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i dość sporą ilością pieprzu. Makaron odcedzamy zachowując jednak ½ szklanki wody z makaronu. Do tuńczyka wlewamy 50 ml wody z makaronu, mieszamy . ( Woda z gotowania makaronu często dodawana jest do sosów przez Włochów aby sos stał się bardziej kremowy – ale jeśli się boicie jej dodać możecie pominąć ten krok ). Do masy tuńczykowej wkładamy makaron, wszystko razem mieszamy. Spaghetti serwujemy gorące posypane startym parmezanem (niekoniecznie ).
Komentarze