Śnieżnobiały sernik na kokosowym spodzie, który został moim nr 1 wśród serników na zimno!
Świetnie wygląda oraz obłędnie smakuje! Nie wiele składników i szybki w wykonaniu. POLECAM!
40 min
Dla 10 osób
Składniki:
spód+wierzch
-90 g wiórków kokosowych (1 szklanka)
-50 g masła
masa:
-500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego sernikowego
-200 g schłodzonej śmietanki kokosowej lub zwykłej śmietanki 30%
-2 opakowania galaretki np. cytrynowej (u mnie bez cukru) + 500 ml wody
-dosłodzić wedle uznania
Śnieżka na kokosowym spodzie bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło umieszczamy w rondelku na małym ogniu. Pod koniec rozpuszczania dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy, aby składniki się połączyły. Zdejmujemy do ostygnięcia.
2. Do gotującej się wody (500 ml) wsypujemy oba opakowania galaretek i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy spód z 3/4 całości wiórków kokosowych, resztę zostawiamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki.
4. Do zmielonego twarogu lub gotowego dodajemy ostudzoną galaretkę (dosładzamy wedle uznania) i miksujemy na małych obrotach do połączenia. Dosładzamy wedle uznania.
5. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ją porcjami do masy sernikowej i mieszamy delikatnie łyżką.
6. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Po ok.godzinie posypujemy wierzch resztą wiórków ze spodu i lekko dociskamy w masę. Ja dodatkowo posyłam jeszcze płatkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
Komentarze