Mocno czekoladowy z kawałkami czekolady i na orzechowo-orkiszowym spodzie sernik na zimno.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
spód
▸ 100 g płatków orkiszowych
▸ 90 g masła orzechowego
▸3 łyżki wody
masa
▸ 500 g twarogu chudego/gotowego z wiaderka
▸ 200 ml śmietanki kokosowej lub zwykłej 30%
▸ 2 opakowania galaretki cytrynowej+500 ml wody
▸ 50 g gorzkiej czekolady
▸ 4 łyżki kakao ciemnego
polewa
▸ 50 g gorzkiej czekolady
▸ 3 łyżki mleka
▸ wiórki kokosowe
Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Płatki i masło orzechowe z wodą miksujemy do połączenia składników i wylepiamy spód formy (20 cm). Wstawiamy najlepiej do zamrażarki.
3. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.
4. Do melaksera wrzucamy twaróg, kakao, ostygniętą galaretkę i dosładzamy wedle uznania. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ubitą śmietankę i krótko miksujemy. Na koniec do masy dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy już tylko łyżką. Powstałą masę przelewamy na stężały spód. Wstawiamy do lodówki.
5. Gdy sernik już stężeje (tak po ok 2 h) rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i ostudzoną rozsmarowujemy na wierzchu, posypując na koniec wiórkami kokosowymi. Całość do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze