Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Mocno czekoladowy z kawałkami czekolady i na orzechowo-orkiszowym spodzie sernik na zimno.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • spód
    ▸ 100 g płatków orkiszowych
    ▸ 90 g masła orzechowego
    ▸3 łyżki wody
    masa
    ▸ 500 g twarogu chudego/gotowego z wiaderka
    ▸ 200 ml śmietanki kokosowej lub zwykłej 30%
    ▸ 2 opakowania galaretki cytrynowej+500 ml wody
    ▸ 50 g gorzkiej czekolady
    ▸ 4 łyżki kakao ciemnego
    polewa
    ▸ 50 g gorzkiej czekolady
    ▸ 3 łyżki mleka
    ▸ wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
    2. Płatki i masło orzechowe z wodą miksujemy do połączenia składników i wylepiamy spód formy (20 cm). Wstawiamy najlepiej do zamrażarki.
    3. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.
    4. Do melaksera wrzucamy twaróg, kakao, ostygniętą galaretkę i dosładzamy wedle uznania. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ubitą śmietankę i krótko miksujemy. Na koniec do masy dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy już tylko łyżką. Powstałą masę przelewamy na stężały spód. Wstawiamy do lodówki.
    5. Gdy sernik już stężeje (tak po ok 2 h) rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i ostudzoną rozsmarowujemy na wierzchu, posypując na koniec wiórkami kokosowymi. Całość do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masło orzechowe Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie

To może cię zainteresować