śledzie marynowane w zalewie octowej

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz.

bardzo smaczna przekąska

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg śledzi lub innych drobnych ryb np. płoci
    solanka:1 szklanka soli do marynat, 6 szklanek wody
    Zalewa: 1 szklanka octu, 3 szklanki wody, 3/4 szklanki cukru, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 1 marchewka pokrojona w plastry, 2 cebule pokrojona w krążki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie marynowane w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. oczyszczone ryby wkładamy do solanki na około 12h. Po tym czasie wyjmujemy ryby i układamy luźno w słoikach. Wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami, dodajemy cebulę i marchewkę, całość gotujemy około 3-4 minut. Studzimy i dodajemy ocet. Zalewą zalewamy ryby , zakręcamy słoiki i odstawiamy na 2 dni.

Porady

Ryby możemy przechowywać około 1 miesiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować