Owocowy sernik z puszystym kremem na kruchym spodzie.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
spód
250 g herbatników kakaowych
100 g masła rozpuszczonego
masa serowa
500 g twarogu
250 g serka mascarpone
3 jajka
30 g masła rozpuszczonego
1 budyń malinowy
100 jagód zmiksowanych lub borówek
100 g słodzika/cukru
masa śmietankowa
200 ml śmietanki 30%
70 g jogurtu naturalnego
1 łyżka żelatyny
2 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
Siernik jagodowy z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka kruszymy na proszek i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód formy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem lub olejem. Formujemy z ciastek spód oraz boki Wstawiamy do lodówki.
Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem dodajemy zmielony twaróg, serek mascarpone, rozpuszczone masło i budyń. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jagody i mieszamy. Na koniec ubijamy białka i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Masę wykładamy na spód i pieczemy 60 minut w 180 stopniach (nagrzany piekarnik).
Z przygotowaniem masy śmietanowej poczekajcie, aż sernik się upiecze.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy masę na ostudzony sernik i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze