Sero-jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Ciasto wyrobić i wyłożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia
Blacha 28x39
Podpiec w 180 stopniach 10 minut. Wystudzić
2.Mus jabłkowy
Jabłka obrać pokroić w większe kawałki, włożyć do garnka razem z pozostałymi składnikami(oprócz cynamonu, który dodajemy na końcu). Przykrywamy i gotujemy aż jabłka puszczą sok i sok odparuje (mają być lekko miękkie). Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Ser ubić z cukrem, rozpuszczonym i chłodnym masłem, żółtkami, śmietaną, budyniem. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Na przestudzone ciasto dajemy jabłka na to wylewamy masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 170 stopni 45 minut.
Pianę z 3 białek(jedno białko mamy z ciasta a dwa dajemy dodatkowo) ubijamy 3/4 szkl. cukru. Ciasto wyjmujemy z piekarnika smarujemy je ubitą pianą widelcem robimy rowki i posypujemy lekko cynamonem. Pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego.
Porady
Cynamonem posypujemy bardzo delikatnie inaczej może wyjśc lekko gorzkie.
Komentarze