Sernik złota rosa

4.39 (211 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Moim zdaniem to najlepszy i najpewniejszy sernik.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na duża blaszkę 25 x 40 cm, szklanka o pojemności 250 ml.

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    250 g masła
    3 żółtka (białka zostawić)

    Masa:
    1 kg twarogu (do tego sernika używam mielonego twarogu z wiaderka)
    4 całe jaja
    1 szklana cukru
    1 budyń śmietankowy (zwykły na 500 ml) albo 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy,
    2 szklanki zimnego mleka (3,2%)
    sok z połowy cytryny
    1/2 szklanki oleju rzepakowego

    Piana:
    Białka od ciasta +1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.39 (211 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik z rosą Desery

Sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód zagnieść razem, wyłożyć spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 200 st. C. do lekkiego zrumienienia ok. 15 minut.

    Masa serowa
    Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń (w proszku), olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować, na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem (UWAGA: ciasto serowe jest lejące).
    Piec około 60 minut w temperaturze 160 - 165 stopni w termoobiegu (bez termoobiegu 175 - 180 stopni).
    Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 zostawionych białek z 1/2 szklanki cukru, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie ciasto odrazu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki - najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować