Sernik ze słonecznikiem i masą krówkową

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik jest wyśmienity, a prażony słonecznik świetnie się komponuje!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    * 1 i ½ szklanki mąki pszennej
    * ½ szklanki cukru
    * 100 g masła
    * 1 jajko
    * 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * szczypta soli
    * 50 g słonecznika

    Masa serowa:
    * 1 kg twarogu (jeżeli używacie twarogu w kostce przepuśćcie go przez maszynkę przynajmniej dwa razy, a nawet trzy!)
    * 3 jajka
    * 1 szklanka cukru
    * 2 szklanki mleka
    * 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie 35 g) można zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej
    * ½ szklanki oleju

    Masa kajmakowa:
    * 1 puszka kajmaku (waga 510 g)
    * 100 g masła w temperaturze pokojowej

    Dodatkowo:
    * 200 g słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik ze słonecznikiem i masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik wysypać na suchą patelnię i podprażyć do zarumienienia, często mieszając żeby się nie przypalił. Podprażony słonecznik całkowicie ostudzić.

    Spód:
    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodać pokrojone na małe kawałki masło, śmietanę, jajko, sól, 50 g uprażonego i wystudzonego słonecznika i zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 22×33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy przełożyć ciasto i wykleić nim równo spód. Blachę wyklejoną ciastem schłodzić (włożyłam ją do zamrażalnika na czas nagrzewania się piekarnika), a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 20 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i przestudzić.

    Masa serowa:
    Do miski przełożyć zmielony twaróg, dodać jajka, cukier, mleko, olej, wsypać budyń i zmiksować. Miksować tylko do połączenia składników. Masa serowa będzie bardzo rzadka, tak ma być. Masę serową wylać na podpieczony spód. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec godzinę. W czasie pieczenia sernik powinien minimalnie urosnąć, przez co później nie powinien opaść. Upieczony sernik można od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Masa kajmakowa:
    Do miski przełożyć masło i chwilę je zmiksować, następnie po łyżce dodawać masę kajmakową. Masło z kajmakiem miksować do uzyskania gładkiego kremu. Krem kajmakowy wyłożyć na wystudzony sernik. Wierzch ciasta posypać prażonym słonecznikiem. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować