Sernik z kulkami orzechowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ser i orzechy to bardzo dobre połączenie smaków.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    40 dag mąki pszennej
    20 dag margaryny
    3 łyżki cukru pudru
    3 żółtka
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ser:
    2 kg. zmielonego sera
    1 budyń waniliowy
    6 jajek
    1 masło
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3/4 szkl cukru

    Kulki orzechowe:
    40 dag mielonych orzechów włoskich
    4 łyżki cukru pudru
    1 szkl. kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki bułki tartej

    Krem orzechowy:
    1 masło
    500 ml. mleka
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mielonych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z kulkami orzechowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Z podanych składników zarobić ciasto kruche. Wyłożyć na blachę i podpiec 15 min. w temp. 180 C.
    Ser: Masło utrzeć z cukrami dodać żółtka utrzeć. Dodać zmielony ser, budyń oraz proszek wymieszać. Pianę z białek ubić dodać do masy serowej.
    Kulki orzechowe: Wszystkie składniki razem wymieszać ulepić 24 kulki. Na podpieczone ciasto wylać 1/2 masy serowej zrobić 3 rzędy po 8 kulek orzechowych i zalać pozostałą masą serową. Piec w temp.180 C przez ok. 1 godz.
    Krem orzechowy: 250ml. mleka zagotować. W 250ml. mleka rozmieszać żółtka, mąkę oraz cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i orzechami.
    Przełożenie: ciasto serowe- krem

Porady

Wierzch można udekorować kawałkami orzechów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować