Miodownik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miodownik jest to ciasto, które nadaje się na każde święta Bożego Narodzenia.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    25 margaryny
    3/4 szkl. miodu
    1 szkl. cukru
    5 jajek
    3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    3 łyżki masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    7 łyżek kaszy manny
    750 ml. mleka
    3/4 szkl. cukru
    30 dag masła
    2 łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę, masło, miód, cukier zagotować ciągle mieszając. Ostudzić. Dodać jajka utrzeć oraz małymi porcjami dodawać przesianą mąkę i proszek ciągle ucierając. Ciasto podzielić na dwie części. Piec w temp.180 C przez ok.30 min. Ostudzić.
    Biszkopt : Biała ubić na sztywno dodać porcjami cukier ciągle ubijając. Dodawać po jednym żółtku. Wymieszać. Dodać przesiane mąki oraz proszek małymi porcjami mieszając łyżką drewnianą by białka nie opadły. Piec w temp.180 C przez ok. 30 min.
    Krem: Kaszę manną wymieszać w 250ml. mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać kaszę i ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym dodawać stopniowo budyń. Utrzeć.
    Przełożenie: ciasto miodowe-1/2 kremu-biszkopt orzechowy-1/2 kremu-ciasto miodowe

Porady

Ciasto schłodzić w lodówce. Smakuje najlepiej na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować