Ciasto piernikowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto to łączy smak piernika i masy galaretkowej.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
    5 jajek
    2 1/2 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl. mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 przyprawa do piernika
    3/4 szkl. oleju
    3 łyżki kakao

    Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa:
    2 galaretki wiśniowe
    3 budynie waniliowe
    2 łyżki cukru pudru
    20 dag masła
    1 l. zimnej wody
    herbatniki szkolne( na 3 warstwy blacha klastyczna prostokątna)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Ciasto piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto piernikowe: Jajka ubić z cukrem, dodawać na zmianę małymi porcjami produkty sypkie z olejem oraz ciepłym mlekiem. Wymieszać. Piec w temp 180 C przez ok. 45 minut. Ostudzić.
    Biszkopt: Upiec biszkopt kakaowy.
    Masa: Budynie wymieszać z 250ml. zimnej wody wlać do pozostałej i zagotować. Dodać suche galaretki. Wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem dodawać małymi porcjami budyń. Utrzeć.
    Przełożenie: ciasto piernikowe-1/3 masy-(herbatniki przełożone 1/3 masy)- 1/3 masy -biszkopt kakaowy-polewa

Porady

Ciasto należy schłodzić 2 godziny by herbatniki zmiękły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować