Sernik z kulkami orzechowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie nadzienia do kulek:
Orzeszki ziemne posiekać nożem na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać miód i podgrzewać na małym ogniu do wymieszania składników.
Wykonanie ciasta:
Mąkę z cukrem pudrem i sodą przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać z mąką.Dodać jajko i miód. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać śmietanę. Podzielić na 2 równe części, jedną część rozwałkować i wyłożyć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować powidłami. Resztę ciasta rozwałkować i wycinać kółka, na każde kółko nakładać po łyżeczce orzechów i uformować kulkę. Układać na powidła zlepieniem do dołu. Piec 20-30 minut w temp.180 s C.
2.
Wykonanie masy serowej:
Jajka z cukrem utrzeć na puch, dodając po łyżce ser. Pod koniec dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i olej. Wymieszać i wylać na ciasto z kulkami.
Wykonanie kruszonki:
Masło roztopić i wystudzić. Dodać cukry i mąkę, wszystko razem wymieszać za pomocą miksera do momentu pojawienia się widocznych się grudek kruszonki. Jeśli się nie pojawiają,dodać troszkę mąki. Posypać wierzch ciasta.
Piec ok.40 minut w temp.180 s C.
Smacznego ;)
Komentarze