Sernik z kulkami orzechowymi

4.99 (200 ocen)

Przepis na ten pyszny sernik pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Upiec 2 cienkie biszkopty ciemne lub 1 i przekroić na pół.

    Masa serowa:
    75 dag zmielonego sera
    15 dag masła
    30 dag cukru pudru
    8 jaj
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
    bakalie (pominęłam)

    Kulki orzechowe:
    30 dag orzechów włoskich zmielonych
    1 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
    3-4 łyżki cukru pudru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    25 dag masła
    2 - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 - 3 łyżeczki mielonych orzechów
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z kulkami orzechowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa:
    Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budyń z proszkiem do pieczenia orz bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
  • * 2. Kulki orzechowe:
    Wszystkie składniki razem wymieszać. Utoczyć kulki. Połowę masy serowej wyłożyć na blaszkę (25/35 cm.). Na wierzch wyłożyć kulki orzechowe. Całość przykryć pozostałą masą serową. Upiec sernik z kulkami orzechowymi w temp. 180*C przez ok. 50 - 60 min.
  • 3. Masa:
    Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczalną kawę. Do smaku można dodać spirytus. Masę podzielić na 2 części.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt - 1/2 masy - sernik z kulkami orzechowymi - 1/2 masy - biszkopt - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kawowa Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować