Przepis na ten pyszny sernik pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"
Składniki:
Upiec 2 cienkie biszkopty ciemne lub 1 i przekroić na pół.
Masa serowa:
75 dag zmielonego sera
15 dag masła
30 dag cukru pudru
8 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
bakalie (pominęłam)
Kulki orzechowe:
30 dag orzechów włoskich zmielonych
1 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
25 dag masła
2 - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 - 3 łyżeczki mielonych orzechów
cukier do smaku
Sernik z kulkami orzechowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budyń z proszkiem do pieczenia orz bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
2.Kulki orzechowe:
Wszystkie składniki razem wymieszać. Utoczyć kulki. Połowę masy serowej wyłożyć na blaszkę (25/35 cm.). Na wierzch wyłożyć kulki orzechowe. Całość przykryć pozostałą masą serową. Upiec sernik z kulkami orzechowymi w temp. 180*C przez ok. 50 - 60 min.
3.Masa:
Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczalną kawę. Do smaku można dodać spirytus. Masę podzielić na 2 części.
4.Przełożenie:
Biszkopt - 1/2 masy - sernik z kulkami orzechowymi - 1/2 masy - biszkopt - polewa.
Komentarze