Sernik bez spodu z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam serniki. Tym razem zachciało mi się sernika z dodatkiem białej czekolady. Powiem szczerze, że miałam lenia i dlatego zrobiłam na szybko, samą masę, bez spodu. Także wiele się nie napracowałam, a nacieszyłam się swoim ulubionym smakiem. Piekłam w tortownicy 26 cm. Jeśli chcecie, zrobić do tego sernika spód, to wtedy trzeba go upiec w większej, prostokątnej blaszce.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 900 g sera sernikowego
    7 jajek
    3/4 szklanki cukru
    50 g masła
    2 tabliczki białej czekolady
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik bez spodu z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik bez spodu z białą czekoladą 1. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
    Żółtka utrzeć z cukrem, następnie powoli dodawać ser. Wsypać mąkę, zmiksować.
    Cały czas miksując, dodawać po łyżce roztopione masło z czekoladą.
    Na koniec, dodać pianę ubitą z białek. Najpierw połowę i zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko chwilę. Następnie dodać resztę białek i wymieszać łyżką. Gotową masę serową, przełożyć do tortownicy, (u mnie 26 cm.)
    wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dałam papier, tylko na spód, a boki wysmarowałam margaryną.
  • Sernik bez spodu z białą czekoladą 2. Piec w piekarniku, nagrzanym do 160 stopni, 65 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na dwie godziny, lub do całkowitego wystudzenia.
    Jak piekę wieczorem, to zostawiam do rana :)

Porady

Wystudzony sernik, posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować