Biała – wzmocnienie koncentracji  

Ma najwięcej magnezu wśród fasolowej rodziny. Porcja zaspokaja 30 procent dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Potrzebujesz go zwłaszcza, jeśli jesteś narażona na stres. Gdy brakuje Ci magnezu, jesteś rozdrażniona, zmęczona i trudno ci się skupić. Podobne objawy daje niedobór żelaza. Aby odzyskać formę, jedz białą fasolę, która jest dobrym źródłem obu tych pierwiastków.    

Zielona – ochrona dla przyszłych mam  

Porcja tych ziarenek dostarcza około 80 procent dziennej dawki kwasu foliowego. To ważny dla kobiet składnik, zwłaszcza dla przyszłych matek. Witamina ta jest niezbędna, aby układ nerwowy maleństwa rozwijał się prawidłowo. Jeśli jej brakuje, u dziecka wzrasta ryzyko pojawienia się wad wrodzonych. Ponadto kwas foliowy zabezpiecza kobietę przed depresją poporodową.    

Czarna – obrona przed rakiem  

Swój intensywny ciemny kolor fasola zawdzięcza antocyjanom. Te jedne z najsilniejszych znanych przeciwutleniaczy. Wyłapują i unieszkodliwiają one także groźne wolne rodniki, krążące po twoim organizmie. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.    

Czerwona – zwycięstwo nad alergią  

Zawiera sporo chroniących przed rakiem antocyjanów i wyjątkowo dużo molibdenu. Organizm potrzebuje tego pierwiastka do produkcji enzymu, który odtruwa organizm z pozostałości siarczanów. To konserwanty, używane np. w sałatkach czy suszonych owocach, które możesz kupić w sklepie. Nie są one szkodliwe, ale niektóre osoby są na nie uczulone.      

Największy atut w każdym kolorze  

FITOESTROGENY - rośliny strączkowe są najlepszym źródłem tych roślinnych substancji, które swoją budową zbliżone są do estrogenów - kobiecych hormonów. Mają też podobne działanie. Wkraczają do akcji wtedy, kiedy naturalnych estrogenów w Twoim ciele jest za mało lub za dużo. Dzięki temu zapobiegają osteoporozie oraz łagodzą uderzenia gorąca i inne nieprzyjemne objawy menopauzy. Według lekarzy, dieta bogata w fasolę pomoże także zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.

W idealnej równowadze

Strączki są źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza i witamin z grupy B, dlatego doskonale zastępują mięso. Jednak w przeciwieństwie do wołowiny i wieprzowiny fasola i cieciorka nie zawierają szkodliwych dla serca tłuszczów nasyconych. Mają za to mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom cholesterolu. Aby porcja soczewicy zastąpiła Ci schabowego, połącz ją z pełnoziarnistym pieczywem, kaszą lub brązowym ryżem. Tak skomponowany posiłek zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka rodzaje białka.  

Uwaga, SÓL!  

Fasola z puszki jest tak samo wartościowa, jak świeża, a przy tym oszczędzasz czas potrzebny na namaczanie suchych ziaren. Jednak jaś czy ciecierzyca w wersji konserwowej zawierają sporo soli, dlatego przed podaniem opłucz je dokładnie pod zimną bieżącą wodą. Słona dieta szkodzi figurze, bo sprzyja zbieraniu wody w tkankach. Opuchnięte nogi sprawiają wrażenie, jakbyś przytyła kilka kilogramów. Nadmiar soli nie służy także zdrowemu sercu, bo podnosi ciśnienie.  

Rodzina za granicą

  • LIBAN - ciecierzyca

Dostarczy Ci „rozweselającej“ witaminy B6. Możesz cierpieć na jej niedobory, jeśli często jesteś osowiała i miewasz stany depresyjne.

  • INDIE - soczewica

Ma więcej żelaza niż mięso. To ważny dla kobiet pierwiastek, bo tracimy go sporo wraz z krwią podczas miesiączki, co może grozić anemią.

  • JAPONIA - soja

W Kraju Kwitnącej Wiśni kobiety rzadziej niż gdzie indziej chorują na raka piersi. Chronią je przed nim fitoestrogeny, których soja ma wśród strączków najwięcej.  

Autor: Kaja Tyzenhauz