Prawie co drugi Polak ma alergię, a 35 proc. cierpi na spowodowany nią uciążliwy katar – wynika z badania „ Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce”, przeprowadzonego przez Uniwersytet Medyczny w Warszawie . Wszystkie nieprzyjemne objawy uczulenia to efekt reakcji Twojego układu odpornościowego. Dostając fałszywy komunikat o „niewinnej” substancji, broni Cię przed nią tak, jakby była niezwykle groźna. Wytwarza wtedy przeciwciała, które dają sygnał do wydzielania sporej ilości histaminy. Ta substancja zaś wywołuje w organizmie stan zapalny, który objawia się łzawieniem, uciążliwym kaszlem, wysypką, problemami żołądkowymi i dusznościami. Taki nieleczony bunt systemu immunologicznego może prowadzić do astmy, na którą choruje co czwarty badany alergik. To nieprawda, że z uczulenia na pyłki czy sierść zwierząt się wyrasta. Alergia trwa nadal, tylko zakłada inną maskę. Dziecięce uczulenie na niektóre pokarmy w późniejszym wieku może objawiać się np. katarem siennym.

Jedzenie na uczulenie

Aby uniknąć poważnych konsekwencji alergii, takich jak zapalenie zatok lub astma, omijaj z daleka uczulające substancje. Warto też zdecydować się na kurację odczulającą, która daje dużą szansę uodpornienia się na konkretny alergen raz na zawsze. Terapia może jednak trwać do kilku lat, a lekarstwa blokujące uciążliwe symptomy alergii u wielu pacjentów wywołują nieprzyjemne efekty uboczne, jak senność, bóle głowy i osłabienie. Jeśli chcesz ich uniknąć, przejdź na dietę, która zmniejszy objawy alergii bez nieprzyjemnych efektów ubocznych. Odpowiedni jadłospis podkręci także odporność, a tym samym uchroni Cię przed przeziębieniem, któremu sprzyja podrażniona alergią śluzówka. Aby ją dobrze nawilżyć, pij dużo niegazowanej wody mineralnej i herbatek ziołowych, działających przeciwzapalnie, najlepiej z rumianku, pokrzywy czy mniszka lekarskiego. Wtedy organizm sprawniej poradzi sobie z atakiem bakterii. Stan zapalny, wywołany przez nadmierne wydzielanie histaminy, łagodzą oleje i przyprawy, zawierające silne przeciwutleniacze, np. olej lniany, sezam, czosnek i cebula. Pożar w organizmie zaostrzają zaś produkty fermentacji, np. alkohole, sery czy sos sojowy. Ze względu na zawartość pleśni lub drożdży podkręcają one wydzielanie histaminy i zwiększają stan zapalny. To dlatego, że obecne w nich bakterie przerabiają na histaminę część z aminokawasów, z których zbudowane jest białko z jedzenia, np. z mięsa. Warto pamiętać, że niektóre produkty, jak na przykład szpinak czy bakłażany, same zawierają histaminę. One również powinny znaleźć się na cenzurowanym.

Wielkie czyszczenie

Podczas reakcji alergicznej na ratunek śpieszy Ci wątroba, która stara się jak najszybciej przetworzyć histaminę. Wiosną powinna więc być w świetnej kondycji. Ze swojej diety wyeliminuj przetworzone jedzenie, alkohol, tłuste mięso i słodycze. Przy ich metabolizmie w organizmie powstają toksyny, których neutralizacja to dodatkowa praca dla i tak przeciążonej alergią wątroby. Nie smaż, tylko duś potrawy lub piecz je w folii z małą ilością tłuszczu. Aby przyspieszyć usuwanie toksyn z organizmu, jedz amarantus oraz quinoę. Nie zawierają glutenu, który podrażnia układ immunologiczny, a dzięki przeciwutleniaczom i składnikom mineralnym oczyszczają organizm. Mają sporo manganu, selenu, miedzi i innych pierwiastków, o które trudno w codziennej diecie.

Gra w kółko i krzyżyk

Aby wiosenne pylenie traw nie wywołało przykrych objawów alergii, zadbaj o to, co znajduje się na Twoim talerzu. Niektóre powszechne alergeny, których pyłki wdychasz, są spokrewnione z warzywami, owocami, orzechami i innymi produktami. U 70 proc. Alergików mogą one powodować uczulenie. Lekarze i naukowcy nazywają takie zjawisko alergią krzyżową, rozkodowaliśmy ją w tabelce poniżej. Dowiesz się z niej, czego unikać, aby wiosną swobodnie odetchnąć.

System kontrolowany

Choć to właśnie układ odpornościowy alergika jest odpowiedzialny za reakcję uczuleniową, wiosną powinnaś go wzmocnić. Dzięki temu będzie działał prawidłowo. Musi mieć siłę, żeby odeprzeć atak bakterii, zachęconych

do inwazji przez podrażnioną śluzówkę i stan zapalny.

WITAMINA A I BETA-KAROTEN Wzmacniają śluzówkę i utrudniają bakteriom przyczepianie się do niej.

Szukaj w: tłustych rybach, olejach, żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach.

WITAMINA E pomaga zachować prawidłową strukturę komórek układu immunologicznego.

Szukaj w: orzechach, olejach, ziarnach.

WITAMINA C zwiększa ilość komórek odpornościowych i wzmacnia ściany komórkowe, dzięki czemu bakteriom trudniej jest wniknąć do organizmu.

Szukaj w: cytrusach, papryce, kapuście.

CYNK I SELEN wzmacniają układ immunologiczny i chronią przed przeziębieniem. Cynk jest też niezbędny do wytwarzania przeciwciał.

Szukaj w: owocach morza, wątróbce, orzechach.

ŻELAZO kiedy go brak, jesteś narażona na infekcję, bo słabną białe ciałka krwi.

Szukaj w: wołowinie, soczewicy, fasoli.

KWAS PANTOTENOWY I INNE WITAMINY ZGRUPY B zmniejszają przekrwienienosa, a tym samym zmniejszają obrzękśluzówki i ułatwiają wyleczenie kataru.

Szukaj w: wątróbce cielęcej, otrębach, ziarnach słonecznika.

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 działają przeciwzapalnie.

Szukaj w: tłustych rybach morskich, oleju lnianym i rzepakowym, orzechach włoskich.

KWERCETYNA flawonoid, który blokuje wydzielanie histaminy, nie wywołując skutków ubocznych, tak jak leki antyalergiczne.

Szukaj w: cebuli, winogronach, jabłkach i herbacie.

CZOSNEK zmniejsza odpowiedź organizmu na substancje uczulające. Poprawia odporność i broni organizm przed wirusami.

IMBIR I MIĘTA to naturalne substancje antyhistaminowe, zmniejszają także przekrwienie nosa