Sałatka ziemniaczana ze śledziem i patisonem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybka sałatka ziemniaczana ze śledziem i marynowanym patisonem- dzięki słonecznej barwie rozweseli nas w pochmurne dni :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ziemniaki: 50 dekagramów
    - matiasy solone: 30 dekagramów
    - patison marynowany: 8 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - mleko zwykłe: 1 szklanka
    - musztarda angielska: 2 łyżki
    - olej rzepakowy lub dobra oliwa: 4 łyżki
    - pieprz młotkowany z kolendrą (do smaku): 1 sztuka
    - pieprz czarny do smaku: 1 sztuka
    - sól do smaku: 1 sztuka
    - natka pietruszki do dekoracji (lub szczypiorek): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ziemniaczana ze śledziem i patisonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Matiasy zalewamy mlekiem, wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie mleko wylewamy, a śledzie kroimy w paseczki o grubości około 4-5 mm.
  • 3. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w 0,5 cm kosteczkę.
  • 4. Musztardę angielską mieszamy z olejem. Doprawiamy pieprzem czarnym i młotkowanym z kolendrą. Sosem zalewamy warzywa ze śledziem.
  • 5. Sałatkę wykładamy na miseczkę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby składniki "się przegryzły". Posypujemy drobno posiekanym marynowanym patisonem. Przybieramy natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ziemniaki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować