Impresja na temat sałatki nicejskiejm cesarskiej. Przepis powstał gdy było zamówienie w domu na coś z sardynkami. Bawiłam się składnikami, starając się skomponować smaczną, pożywną, kolorową sałątkę
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- sałata lodowa: 0.5 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- Pomidor duży: 1 sztuka
- papryka żółta: 1 sztuka
- oliwki zielone: 10 sztuk
- rzodkiewki: 8 sztuk
- jajka gotowane na twardo: 2 sztuki
- sardynki w oleju puszka: 1 sztuka
- pieczywo tostowe kromki: 2 sztuki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku: 2 szczypty
- zioła prowansalskie: 2 szczypty
- sok z cytryny: 2 łyżki
Sałatka z sardynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i osuszoną sałątę rwę na drobniejsze listki, układam na dnie talerza ( najlepiej głębokiego, w którym będzie serwowana sałatka). Pomidor myję i obieram ze skórki, kroję w 16tki i wrzucam na sałatę. Cebulę kroję w piórka, paprykę kroję w drobną kostkę, oliwka w drobniejsze talarki, to samo rzodkiewki, warzywa dodaję do sałatki, posypuję solą i ziołami, skrapiam cytryną, polewam oliwą. Na to układam talarki jajka oraz sardynki, całość delikatnie solę i pieprzę. Ostatni akcent to pokrojone w kostkę pieczywo tosotowe, podpieczone na grillowej patelni ( nieobowiązkowo jeśli ktoś nie łączy weglowodanów z proteinami). Mój mąż zwieńcza jeszcze tę sałatkę małym klekesem z majonezu. Ale to już wedle gustu. Do tego obowiązkowo kieliszek Sauvignon Blanc.
Komentarze