Sałatka z makrelą wędzoną

4.49 (184 ocen)

  • Łatwy

Szybki obiad to u nas najczęściej sałatka. W czasie gdy gotuje się ryż wystarczy tylko pokroić składniki i obiad gotowy.

  • Łatwy

Składniki:

  • - makrela wędzona: 1 sztuka
    - ryż długoziarnisty: 100 gramów
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - Jajko: 3 sztuki
    - szczypiorek pęczek: 1 sztuka
    - ogórek konserwowy: 6 sztuk
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - chili: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek, olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z makrelą wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z makreli wędzonej2 1. Ryż gotujemy na sypko (ok.12 minut), studzimy zanurzając woreczek w zimnej wodzie. W tym samym czasie jajka gotujemy na twardo. Gdy ryż i jajka się gotują kroimy górki w kostkę. Szczypiorek siekamy. Cebulę kroimy w cienkie półtalarki, jajka w kostkę. Do salaterki wsypujemy ugotowany ryż, pokrojone jajka, ogórki, szczypiorek, cebulę, cząstki makreli, doprawiamy solą, pieprzem, chili, skrapiamy oliwą. Mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować